Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;)
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 30 dag mięska mielonego
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- tymianek
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Można doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
Formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pozostawimy je jeszcze pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy rozdrobnione pomidorki z puszki, całość dusimy 7 minut.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Makaron gotujemy al dente. Pulpety podajemy z makaronem, polane sosem i posypane ziołami prowansalskimi.
Pychota ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz