niedziela, 22 marca 2015

Makaron z klopsikami w sosiem pomidorowym

Wariacje na temat klasyki trwają ;) Wzięliśmy w obroty makaron, pomidory i najzwyklejsze mięso mielone. I powstało pyszne w nowszej wersji danie:)
Zapraszam do odrywania klasyki na nowo ;)


Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

 


Składniki:
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 30 dag mięska mielonego
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • tymianek

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z bułką tartą, jajkiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Można doprawić przyprawą do mięsa mielonego.
Formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pozostawimy je jeszcze pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy rozdrobnione pomidorki z puszki, całość dusimy 7 minut. 
Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 

Makaron gotujemy al dente. Pulpety podajemy z makaronem, polane sosem i posypane ziołami prowansalskimi. 

Pychota ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz