Uwielbiam ciasto marmurkowe, ale zawsze jadłam je gdzieś, u kogoś ;) a teraz to ja mogłam częstować moim ulubionym ciastem. Rozpływało się w ustach ;)
Zakupiłam niedawno piękną, nową foremkę na keks z odpinanym rantem. Teraz moje keksy będą same wyskakiwały z foremki prosto na talerzyk...
... a na talerzyku już czekał Kłapouchy ;)
Ciasto marmurkowe
Składniki:
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka olejku rumowego
- 4 jajka
- 250 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
W misce ucieramy 150 g masła z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym i szczyptą soli.
Ucieramy, aż masa będzie puszysta - czyli chwilkę ;)
Do masy wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części.
Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao, 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Jasne ciasto trzeba przełożyć do keksówki, a na wierzch wykładamy ciemną masę. Ciasto mieszamy widelcem tak, by powstał marmurkowy wzór.
Ciasto pieczemy 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Zanim zjemy trzeba dobrze wystudzić upieczone dzieło ;)
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz