piątek, 1 maja 2015

Placek z rabarbarem Babci Julii

Tradycję trzeba szanować ;)
A więc na początek maja trzeba upiec placek z rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia. 
Ten smak przypomina mi dzieciństwo... 
Tak smakuje zawsze o tej porze z domowego rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść...
Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;)


Placek z rabarbarem Babci Julii 

 


Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 13 dag cukru pudru
  • 13 dag tłuszczu (margaryna + smalec)
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 łyżki śmietany
Masa:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 10 dag cukru 
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 8 dag zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto: Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :)
Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:) 
Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach.

Masa: Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy wodę i cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki) mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto.

Polewa: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę rabarbarową. 

Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę.

Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika ;) Znika natychmiast ;)







3 komentarze: