A więc na początek maja trzeba upiec placek z rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia.
Ten smak przypomina mi dzieciństwo...
Tak smakuje zawsze o tej porze z domowego rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść...
Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;)
Placek z rabarbarem Babci Julii
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 13 dag cukru pudru
- 13 dag tłuszczu (margaryna + smalec)
- 3 żółtka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 łyżki śmietany
- 1/2 kg rabarbaru
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 białka
- 10 dag cukru pudru
- 8 dag zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto: Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :)
Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:)
Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach.
Masa: Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy wodę i cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki) mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto.
Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę.
Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika ;) Znika natychmiast ;)
Proszę podać wymary formy.
OdpowiedzUsuń35x25 cm
OdpowiedzUsuńSmacznego ;)