piątek, 15 maja 2015

Muffiny z jabłkami i syropem klonowym

Piątkowy wieczór i jak tu czegoś nie upiec? Przecież weekend bez słodyczy to weekend stracony :)
Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;)
Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna!


Muffiny z jabłkami i syropem klonowym



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki grubo startych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek syropu klonowego 
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy na gładką masę. Dolewamy olej, syrop klonowy i miksujemy dalej ;)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy jajecznej dodajemy jabłka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystko łyżką. 
Papierowe foremki napełniamy do wysokości 3/4 i posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. 
Pieczemy 30 minut w 190 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz