Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;)
Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna!
Muffiny z jabłkami i syropem klonowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki grubo startych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 5 łyżek syropu klonowego
- szczypta soli
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy na gładką masę. Dolewamy olej, syrop klonowy i miksujemy dalej ;)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy jajecznej dodajemy jabłka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystko łyżką.
Papierowe foremki napełniamy do wysokości 3/4 i posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 30 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz