niedziela, 17 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Weekend się kończy...
Co upiekliście dobrego na ten czas?
Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

 




Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki masła
Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy i obieramy z cienkiej skóreczki. Kroimy go na kawałki i mieszamy z 2 łyżkami cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasta trzeba dać więcej cukru ;) Odstawiamy.
W misie miksera ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy ;) 
Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia. 
Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;)

Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem. 
Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy i stopniowo dodajemy chłodne masło - kruszonka gotowa!
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz