Co upiekliście dobrego na ten czas?
Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 kostki masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i obieramy z cienkiej skóreczki. Kroimy go na kawałki i mieszamy z 2 łyżkami cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasta trzeba dać więcej cukru ;) Odstawiamy.
W misie miksera ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy ;)
Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;)
Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem.
Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy i stopniowo dodajemy chłodne masło - kruszonka gotowa!
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz