Testowałam i jest pyszne!
Pierwszy raz robiłam jednocześnie dwukolorową masę ;)
Szybko się robi i już po kilku chwilach można cieszyć się pysznym domowym waflem;)
Duo masa do wafla
Składniki:
- 4 duże listki wafla
- 1/2 kostki margaryny Kasia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny Kasia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Wafle kroimy na pół.
W dwóch osobnych garnkach podgrzewamy margarynę i cukier. Czekamy, aż wszystko się rozpuści.
Masa jasna - do rozpuszczonej margaryny z cukrem dodajemy płynne mleko i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy 5 minut i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, a jeśli się na skrupi to warto przetrzeć masę przez sitko. Wtedy będzie aksamitna ;)
Ciemna masa - do podgrzanej margaryny z cukrem dodajemy płynne mleko i kakao. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty i ściągamy z ognia. Studzimy i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Przekładamy wafel na zmianę- jasny - ciemny ;)
Pychota!
Z chęcią schrupała bym takiego wafelka
OdpowiedzUsuń