piątek, 8 maja 2015

Kruche markizy

Krótki oddech od prac ogródkowo-balkonowo-zabawowych i wyczarowałam pyszne, malutkie markizy. Ciasteczka idealne na malutką przekąskę, dobre do kawy, herbaty albo po prostu na ząbek :) 
Posypane cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :)


Kruche markizy

 


Składniki:
  • 25 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę,dodajemy masło, cukier puder, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagniatamy z tych składników kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut. 
Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy dowolne kształty. 
Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Mniam!









2 komentarze: