Posypane cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :)
Kruche markizy
Składniki:
- 25 dag mąki tortowej
- 15 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- jajko
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę,dodajemy masło, cukier puder, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagniatamy z tych składników kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.
Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy dowolne kształty.
Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Mniam!
Zdecydowanie mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdecydowanie ;)
OdpowiedzUsuń