piątek, 12 grudnia 2014

Faszerowane pomidory

Piękne zapachy dochodzące z naszej lawendowej kuchni, tym razem nie były mojego autorstwa ;) Wczorajszego wieczoru kuchnia została oddana we władanie mojemu Mężowi ;)
I wyczarował dla nas taką kolację!
Pieczone, faszerowane pomidory - mniam!!
Tym razem zamieszczam więc przepis mojego Męża ;)



Faszerowane pomidory


Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (może być słone salami)
  • 10 dag żółtego sera
  • bagietka
  • masło
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie / przyprawa do sałatek


Sposób przygotowania:

Z pomidorów odkroić górną część i wydrążyć środek. Następnie wydrążone pomidory należy doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawione pomidory wyścielamy w środku szynka parmeńska i wbijamy jajko, które należy doprawić solą i pieprzem. Pomidory z taką zawartością przykrywamy plastrem sera żółtego oprószonego ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane pomidorki zawijamy do połowy w folię aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
W tym czasie na masełku przygotowujemy grzanki ze świeżej bagietki, na które wykładamy miąższ z wcześniej wydrążonych pomidorów, doprawiony solą, pieprzem i przyprawa do sałatek.
Pomidory wyjmujemy z piekarnika w momencie gdy jajko się zetnie do interesującego nas poziomu.
Po wyjęciu z piekarnika przystępujemy do konsumpcji.







2 komentarze:

  1. Hej
    Nominuję cię do Liebster Blog Award
    Szczegóły tutaj: http://pasja-patki.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest mi bardzo miło:)
    Ogromnie dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń