I wyczarował dla nas taką kolację!
Pieczone, faszerowane pomidory - mniam!!
Tym razem zamieszczam więc przepis mojego Męża ;)
Faszerowane pomidory
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 4 jajka
- 4 plastry szynki parmeńskiej (może być słone salami)
- 10 dag żółtego sera
- bagietka
- masło
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie / przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
Z
pomidorów odkroić górną część i wydrążyć środek. Następnie wydrążone
pomidory należy doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak
przyprawione pomidory wyścielamy w środku szynka parmeńska i wbijamy
jajko, które należy doprawić solą i pieprzem. Pomidory z taką
zawartością przykrywamy plastrem sera żółtego oprószonego ziołami
prowansalskimi. Tak przygotowane pomidorki zawijamy do połowy w folię
aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około
20-25 minut.
W tym czasie na masełku przygotowujemy grzanki
ze świeżej bagietki, na które wykładamy miąższ z wcześniej wydrążonych
pomidorów, doprawiony solą, pieprzem i przyprawa do sałatek.
Pomidory wyjmujemy z piekarnika w momencie gdy jajko się zetnie do interesującego nas poziomu.
Po wyjęciu z piekarnika przystępujemy do konsumpcji.
Hej
OdpowiedzUsuńNominuję cię do Liebster Blog Award
Szczegóły tutaj: http://pasja-patki.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html
Jest mi bardzo miło:)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję ;)