Powoli aromat pomarańczowy kojarzący się ze Świętami roznosi się po domu w czasie pieczenia. A potem nie zostaje już nic, tylko jeść...
A muffinożerców w domu dużo, oj dużo ;)
Muffiny pomarańczowe
Składniki:
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 8 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól mieszamy w dużej misce.
W drugiej misce rozkłócamy jajko, mleko, sok, oliwę i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką.
Nakładamy do papierowych foremek, na wysokość około 3/4 i pieczemy w 200 stopniach około 15 minut ;)
Z tej porcji wychodzi około 20 babeczek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz