Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom.
Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)
Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...
Ciasteczka miodowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 5dag margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 1 1/2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Margarynę i miód rozpuszczamy w garnku.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, sodę i śmietanę. Do składników wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)
Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza.
Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Nawet bez dekoracji - pychotki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz