piątek, 5 grudnia 2014

Ciasteczka miodowe

Przygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. 
Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. 
Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)
Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...

Ciasteczka miodowe

 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 5dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Margarynę i miód rozpuszczamy w garnku. 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, sodę i śmietanę. Do składników wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)
Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. 
Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. 

Nawet bez dekoracji - pychotki ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz