Zbliża się weekend i coś słodkiego byłoby wskazane :) Do jakiejś małej kawki, do większej herbatki albo do dużej wody mineralnej.
Te ciasteczka to wspomnienie smaku z dzieciństwa, najzwyklejszych ciasteczek z cukrem. Ukradkiem podjadane, najsmaczniejsze ;)
Ciasteczka kruche
Składniki:
- 50 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag cukru
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki śmietany
Przygotowanie:
Odszukać stolnicę i wysiekać na niej margarynę z przesianą mąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować. Ciastka są dobre bardzo cienkie,ale te troszkę grubsze również są pyszne!
Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami. My najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności.
W miseczce rozkłócić białko, a w kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak.
Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem.
Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor.
Mmm, pyszne musiał być :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuń