czwartek, 27 listopada 2014

Ciasteczka kruche

Zbliża się weekend i coś słodkiego byłoby wskazane :) Do jakiejś małej kawki, do większej herbatki albo do dużej wody mineralnej. 
Te ciasteczka to wspomnienie smaku z dzieciństwa, najzwyklejszych ciasteczek z cukrem. Ukradkiem podjadane, najsmaczniejsze ;)

 

Ciasteczka kruche

 




Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki śmietany


Przygotowanie:

Odszukać stolnicę i wysiekać na niej margarynę z przesianą mąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto.

Ciasto rozwałkować. Ciastka są dobre bardzo cienkie,ale te troszkę grubsze również są pyszne!
Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami. My najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności. 

W miseczce rozkłócić białko, a w kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak.

Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem. 


Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor. 







1 komentarz:

  1. Mmm, pyszne musiał być :) Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń