sobota, 13 grudnia 2014

Kleryżki

Mając niewiele  czasu na wypieki, bo w końcu Święta się zbliżają, więc linia produkująca nieskończone ilości pierniczków działa nieustannie, można przygotować bardzo szybko śliczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. 
W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)
Znikają jeszcze szybciej niż powstały ;)
Warto spróbować - pycha, pycha ;)



Kleryżki


Składniki:
  • 160 g kleiku ryżowego (całe opakowanie firmy Nestle)
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kokosu
  • dżem
  • drylowane wisienki

 Przygotowanie:

Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos.
W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy 25 minut. Ciasteczka po wyciągnięciu będą bardzo miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją. 
Pychota!








1 komentarz: