W spiżarni mam sporo kleiku ryżowego, w końcu jest to ostatnio ulubione pożywienie mojego półrocznego syna ;) Dlatego testowałam ciasteczka składające się głównie z kleiku ryżowego ;)
Znikają jeszcze szybciej niż powstały ;)
Warto spróbować - pycha, pycha ;)
Kleryżki
Składniki:
- 160 g kleiku ryżowego (całe opakowanie firmy Nestle)
- 200 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kokosu
- dżem
- drylowane wisienki
Przygotowanie:
Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos.
W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy 25 minut. Ciasteczka po wyciągnięciu będą bardzo miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.
Pychota!
Proste i na pewno pyszne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuń