niedziela, 7 grudnia 2014

Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher

Lubię spełniać marzenia kulinarne mojego Męża :)
Szczególnie takie smaczne i słodkie ;)
Dużo orzechów i czekolady... Sama słodycz.
A przy okazji mogliśmy słodko świętować pół roczku naszego syna, no i Mikołaj się załapał na kawałeczek słodkości ;)


Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher






Składnik:
Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:  
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki nutelli 
  • 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych
Dekoracja:
  • 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych
  • czekoladowa posypka
  • sok z limonki do nasączenia blatów ciasta


Przygotowanie:


Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo cukier i żółtka. Wlewamy po jednym żółtku, żeby nasza masa się nie zważyła. Ucieramy cały czas mikserem, aż masa będzie jednolita.
Sypki składniki: zmielone orzechy, mąka, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w miseczce. Powoli dosypujemy sypkie składniki do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. 
Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto będzie suche blaty ciasta trzeba skropić sokiem z limonki.

Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;)

Całość ciasta składamy następująco: Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, kolejny biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, ostatni biszkopt i 1/3 masy.Boki pocieramy masą i obsypujemy pokruszonymi wafelkami. Dekorujemy według własnego uznania.
Polecam każdemu Słodziakowi;)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz