wtorek, 24 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc ja na sam jego koniec proponuję ciasto jogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) 
Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)
Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)



Ciasto jogurtowe z truskawkami 

 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego
  • truskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.
Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. 

Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.
Na wierzchu układamy truskawki ;)

Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;)




Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe znika w mgnieniu oka z talerzyków;)




1 komentarz:

  1. Z PEWNOŚCIĄ PYSZNE CIACHO ,TĘŻ BYM ZJADŁA;)) ZAPRASZAM NA MOJE ŁACIATE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM:POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń