Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)
Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 25 g roztopionego masła
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego
- truskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej.
Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jogurt i roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką.
Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.
Na wierzchu układamy truskawki ;)
Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;)
Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Z PEWNOŚCIĄ PYSZNE CIACHO ,TĘŻ BYM ZJADŁA;)) ZAPRASZAM NA MOJE ŁACIATE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM:POZDRAWIAM:
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html