piątek, 27 czerwca 2014

Muffiny z borówkami i czekoladą

Idealny deser na czerwcowy weekend, kiedy mnóstwo w lasach borówek :) A komu daleko do lasu,zawsze można je nabyć, od tych, którzy do lasów mają bliżej:) 


Muffiny z borówkami i czekoladą


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka borówek
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 6 kostek gorzkiej czekolady 

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrami. Powoli dodajemy po jednym całym jajku. Ucieramy na jednolitą masę. Powoli dodajemy na zmianę składniki suche i mleko. 
Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i borówki. Mieszamy łyżką.

Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy 25-30 minut, aż będą złote, w 180 stopniach.




Gotowe można posypać cukrem pudrem lub nie ;)

Z tej porcji wychodzi około 35 babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz