środa, 22 października 2014

Piernik z bakaliami

Specjalny deser dla mojego Męża ;)
Z dużą ilością bakalii i miłości :)

Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;)
Inspiracją stał się przepis Siostry Anastazji - pychotka ;)



Piernik z bakaliami

 

Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • bakalie takie jakie lubimy ;)


Przygotowanie:

Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. 
Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku, miód, olej, śmietanę, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz posiekane bakalie. Całość miksujemy na gładką masę. 

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszamy w masę z bakaliami.

Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. 

Pycha;)








1 komentarz: