Z dużą ilością bakalii i miłości :)
Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;)
Inspiracją stał się przepis Siostry Anastazji - pychotka ;)
Piernik z bakaliami
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 4 jajka
- 1 przyprawa do piernika
- bakalie takie jakie lubimy ;)
Przygotowanie:
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę.
Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku, miód, olej, śmietanę, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz posiekane bakalie. Całość miksujemy na gładką masę.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszamy w masę z bakaliami.
Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Pycha;)
a święta już niedługo...!
OdpowiedzUsuń