A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)
Tarta z jabłkami
Składniki:
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
- 200 g mąki
- 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy)
- 4 jabłka
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać.
Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości).
Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;)
Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem.
Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze ;)
Smacznego!
Mniam, na noc oglądać to katorga! :)
OdpowiedzUsuń