poniedziałek, 13 października 2014

Tarta z jabłkami

Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. 
A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)


Tarta z jabłkami





Składniki:
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki
  • 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy)
  • 4 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru 


Przygotowanie:


Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać. 

Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości). 

Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;) 
Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem. 

Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut. 

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze ;)

Smacznego!







1 komentarz: