niedziela, 6 grudnia 2015

Miseczki na sałatkę

A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki?
Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;)
Mikołaj był zadowolony...

 

Miseczki na sałatkę







Składniki:
(na 4 sztuki)
  • 20 g drożdży 
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros
  • 2 szklanki mąki pszennej
pozostałe składniki:
  • filety z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka
  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • papryka
  • ogórek
  • ser feta
  • ziarna słonecznika
  • czerwona cebula
  • domowy sos czosnkowy  (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html)
Przygotowanie: 

Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy swoją objętość. 
Dodajemy do niego jajko, sól, przyprawę kebab-gyros, olej i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania elastycznego ciasta. Zostawiamy na 20 minut, by ciasto wyrosło.
Przygotowujemy 4 bulionetki (miseczki), smarujemy je tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 
Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące.

Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy. 

Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym.
Pięknie wygląda ;)



 

 




  

  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz