niedziela, 27 grudnia 2015

Grzebyki

Ciasteczka świąteczne część pierwsza;)
Dla Was na pierwszy ogień idą ciasteczka w kształcie grzebyków. 
Wspomnienia mojego dzieciństwa... 
Ich smak pozostał niezmienny od lat, tylko wykonawca się zmienił:)


Grzebyki



 



Składniki:

  • 1/2 kg mąki 
  • 15 dag smalcu
  • 15 dag margaryny
  •  4 dag drożdży 
  •  1 łyżka cukru do rozrobienia drożdży
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  •   3 żółtka

białko

gruby cukier

powidło z różą



Przygotowanie:



Drożdże rozrobić z cukrem. Mąkę usypać na stolnicy, dodać do niej wszystkie składniki. Wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.

Na stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąty, na środku  każdego z nich ułożyć powidło wymieszane  z różą. skleić i pociąć na mniejsze kawałeczki. Na jednej stronie każdego ciastka trzeba naciąć grzebyki. Ciasteczka maczamy w białku i grubym cukrze. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz