Dla Was na pierwszy ogień idą ciasteczka w kształcie grzebyków.
Wspomnienia mojego dzieciństwa...
Ich smak pozostał niezmienny od lat, tylko wykonawca się zmienił:)
Grzebyki
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 15 dag smalcu
- 15 dag margaryny
- 4 dag drożdży
- 1 łyżka cukru do rozrobienia drożdży
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
białko
gruby cukier
powidło z różą
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z cukrem. Mąkę usypać na stolnicy, dodać do niej wszystkie składniki. Wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Na stolnicy rozwałkować ciasto w
prostokąty, na środku każdego z nich ułożyć powidło
wymieszane z różą. skleić i pociąć na mniejsze kawałeczki. Na
jednej stronie każdego ciastka trzeba naciąć grzebyki. Ciasteczka maczamy w białku i grubym cukrze. Pieczemy na
złoty kolor w
180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz