piątek, 21 sierpnia 2015

Kakaowe ciasto z cukinią

Cukinii moc i mnogość w ogródku...

Czas przerobić je na pyszne kakaowe ciasto :) 

Dla osób o średnim wyczuciu smaku, cukinia jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;)
Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;)


Kakaowe ciasto z cukinią

 


Składniki:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 3 szklanki startej cukinii
Przygotowanie:

W dużej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Ucieramy wszystko mikserem. Na końcu dodajemy olej i startą cukinię (odciśniętą!) i jeszcze raz wszystko miksujemy.
Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wlewamy ciasto i pieczemy 50 - 55 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub nie... :)
Pycha!













1 komentarz:

  1. Wygląda świetnie, kocham całym sercem - jak każde ciasto czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń