Czas przerobić je na pyszne kakaowe ciasto :)
Dla osób o średnim wyczuciu smaku, cukinia jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;)
Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;)
Kakaowe ciasto z cukinią
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 3 szklanki startej cukinii
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Ucieramy wszystko mikserem. Na końcu dodajemy olej i startą cukinię (odciśniętą!) i jeszcze raz wszystko miksujemy.
Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wlewamy ciasto i pieczemy 50 - 55 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub nie... :)
Pycha!
Wygląda świetnie, kocham całym sercem - jak każde ciasto czekoladowe :)
OdpowiedzUsuń