niedziela, 12 kwietnia 2015

Tarta ze szpinakiem

Odczarowując smaki dzieciństwa i obalając mity o niesmacznym szpinaku...
Wczoraj na kolację wyczarowałam pyszną tartę na cieście francuskim ze szpinakiem ;) 
Jeśli ktoś nigdy nie próbował szpinaku, polecam ;)

Tarta ze szpinakiem 



Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag szynki
  • 60 dag świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę na tartę.
Szpinak płuczemy i dobrze odsączamy. Podsmażamy na maśle drobno posiekany czosnek i cebulkę, wrzucamy do nich szpinak i dusimy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę kroimy w paski, pomidora w półplasterki, ser kroimy w paseczki.
Na ciasto francuskie wykładamy gotowy szpinak, szynkę, pomidorka i wszystko posypujemy serem żółtym.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Pyszne :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz