wtorek, 28 kwietnia 2015

Babeczki z karmelem i orzechami

Wiosna dotarła!
W szczególności dotarła do Lawendowej Kuchni... 
dlatego ostatnio przeniosłam się z Rafkiem na działkę i na grządki. Trzeba dużo pysznego jedzonka przynosić z działki ;) i tak już przez całe lato, aż do jesieni...Mniam!!

Jak już wszystko zrobimy na polu (chociaż niektórzy czynią to na dworze ;) to zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i orzechami. Oczywiście orzechy z zeszłorocznego zbioru ;)


Babeczki z karmelem i orzechami



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 8 dag masła
Pianka:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Karmel:
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ciasto: Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi orzechami;)
Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe ! 

Pianka: Białka wrzucamy do misy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier kryształ i cukier puder.  I pianka gotowa.

Karmelizowane orzechy: W rondelku roztapiamy masło, miód i cukier. Do roztopionej masy dodajemy orzechy i smażymy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszamy, bo łatwo się przypala. Gotowy karmel nakładamy na wysuszoną piankę upieczonych babeczek.   







2 komentarze: