W szczególności dotarła do Lawendowej Kuchni...
dlatego ostatnio przeniosłam się z Rafkiem na działkę i na grządki. Trzeba dużo pysznego jedzonka przynosić z działki ;) i tak już przez całe lato, aż do jesieni...Mniam!!
Jak już wszystko zrobimy na polu (chociaż niektórzy czynią to na dworze ;) to zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i orzechami. Oczywiście orzechy z zeszłorocznego zbioru ;)
Babeczki z karmelem i orzechami
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 8 dag masła
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru kryształu
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 15 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ciasto: Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi orzechami;)
Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe !
Pianka: Białka wrzucamy do misy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier kryształ i cukier puder. I pianka gotowa.
Karmelizowane orzechy: W rondelku roztapiamy masło, miód i cukier. Do roztopionej masy dodajemy orzechy i smażymy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszamy, bo łatwo się przypala. Gotowy karmel nakładamy na wysuszoną piankę upieczonych babeczek.
Kuszące maleństwa :)
OdpowiedzUsuńOj kuszą... i wszystkich szybko skusiły ;)
OdpowiedzUsuń