wtorek, 7 kwietnia 2015

Amoniaczki Babci Julii

Skoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;)
Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) 
O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;)


A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo!

 Amoniaczki Babci Julii

 


Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 2 dag amoniaku
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:


Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Margarynę siekamy i mieszamy z mąką, dodajemy jajka i cukier. Wszystkie składniki siekamy razem. 
Mleko gotujemy i zalewamy nim amoniak. Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem.
Pieczemy na złoty kolor. I gotowe;)







1 komentarz:

  1. te ciasteczka 'chodzą' za mną już od pół roku! pychaa

    OdpowiedzUsuń