Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;)
O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;)
A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo!
Amoniaczki Babci Julii
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 3 jajka
- 2 dag amoniaku
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Margarynę siekamy i mieszamy z mąką, dodajemy jajka i cukier. Wszystkie składniki siekamy razem.
Mleko gotujemy i zalewamy nim amoniak. Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy.
Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem.
Pieczemy na złoty kolor. I gotowe;)
te ciasteczka 'chodzą' za mną już od pół roku! pychaa
OdpowiedzUsuń