Więc i ja polecam Wam pyszny wafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową!
I nawet na Święta będzie idealny ;)
Wafel ciasteczkowo-orzechowy
Składniki:
- 3 wafle
- 20 dag herbatników
- 10 dag orzeszków solonych
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- łyżka kakao
Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu rozdrobnienia moździerza;) I męża, bo ktoś to musi skruszyć ;)
W kąpieli wodnej umieścić jajka i cukier - wszystko to gotować i jednocześnie ubijać, aż masa stanie się gęsta i jednolita... To chwilkę trwa, ale cóż. Ten smak jest tego wart!
Masę jajeczną studzimy, nie podjadamy, chociaż jest pyszna.
Masło ucieramy na puch, dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy,
Tera tylko przekładamy wafel dwiema masami i gotowe!
Mniam!!
pycha :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/