czwartek, 24 marca 2016

Wafel ciasteczkowo-orzechowy

Uwielbiam stwierdzenie "upiekłam wafla" ;)
Więc i ja polecam Wam pyszny wafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową!
I nawet na Święta będzie idealny ;)


Wafel ciasteczkowo-orzechowy

Składniki:
  • 3 wafle
  • 20 dag herbatników
  • 10 dag orzeszków solonych
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • łyżka kakao
Przygotowanie:

Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu rozdrobnienia moździerza;) I męża, bo ktoś to musi skruszyć ;)
W kąpieli wodnej umieścić jajka i cukier - wszystko to gotować i jednocześnie ubijać, aż masa stanie się gęsta i jednolita... To chwilkę trwa, ale cóż. Ten smak jest tego wart!
Masę jajeczną studzimy, nie podjadamy, chociaż jest pyszna.
Masło ucieramy na puch, dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy, 
Tera tylko przekładamy wafel dwiema masami i gotowe!
Mniam!!







1 komentarz:

  1. pycha :)


    pozdrawiam,
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń