Dla tych, którzy czasami w domu lubią poczuć się niezwykle proponuję domowe tortille.
W kuchni meksykańskiej jest to rodzaj płaskiego, okrągłego placka z mąki kukurydzianej lub pszennej.
A w lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej.
Domowe tortille
Składniki:
- opakowanie gotowych placków tortilli
- pomidor
- ogórek
- kukurydza
- filet z kurczaka
- kapusta pekińska
- czerwona cebula
- przyprawy do kurczaka
- sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera
Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Pozostałe składniki sosu trzeba dodać według własnego smaku.
Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach.
Gotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni.
Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz