sobota, 13 lutego 2016

Salceson gruszkowo-jabłkowy

Oj.. zasiedziałam się tak, że aż strach!
Czas na jakieś prawie wiosenne rozruchy w kuchni;)
Ale zanim to nastąpi, wrzucę kilka staroci;)
Na dobry początek ciasto z jabłkami i gruszkami. I to jakie;) Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie..

Salceson gruszkowo-jabłkowy



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg jabłek i gruszek (proporcje dowolne:)
Przygotowanie:

W dużej misie jajka ubić z cukrem. Dodać wymieszaną i przesianą mąkę z sodą - cały czas powoli miksować. Ucierając ciasto na małych obrotach powoli wlewamy olej, dodać kakao i cynamon. 
Do utartego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki i wymieszać całość łyżką. 
Ciasto wylać na blachę (36x24), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut - do suchego patyczka w 180 stopniach. 
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. 
I już tylko jeść... ';)




1 komentarz: