Czas na jakieś prawie wiosenne rozruchy w kuchni;)
Ale zanim to nastąpi, wrzucę kilka staroci;)
Na dobry początek ciasto z jabłkami i gruszkami. I to jakie;) Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie..
Salceson gruszkowo-jabłkowy
Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg jabłek i gruszek (proporcje dowolne:)
W dużej misie jajka ubić z cukrem. Dodać wymieszaną i przesianą mąkę z sodą - cały czas powoli miksować. Ucierając ciasto na małych obrotach powoli wlewamy olej, dodać kakao i cynamon.
Do utartego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki i wymieszać całość łyżką.
Ciasto wylać na blachę (36x24), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut - do suchego patyczka w 180 stopniach.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
I już tylko jeść... ';)
Bardzo lubię to ciasto ;)
OdpowiedzUsuń