wtorek, 29 września 2015

Szaszłyk w koszulce

I żeby nikt się nie ważył powiedzieć, że ostatnio robię tylko kanapki...

Ślicznie wyglądające i pyszne w smaku ;)
Polecam, nawet dla tych, którzy nie mają czasu na kuchenne zabawy :)
Przepis jest dla 6 osób, ilość składników można zmieniać dowolnie ;)
 

Szaszłyk w koszulce

 

Składniki:
  • 6 filetów z kurczaka
  • 12 różyczek brokuła
  • 6 małych cebulek
  • 12 kostek boczku
  • papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól 
  • pieprz
  • jajko 
  • bułka tarta

Przygotowanie: 

Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. 
Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany brokuł, kawałek papryki, boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki. 
Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem mięska, żeby się nasze dzieło nie otworzyło ;)
Obsmażone przez kilka minut szaszłyki, przekładamy do naczynia żaroodpornego (żeby mięsko doszło i spokojnie sobie wystygło). Zimne szaszłyki rozcinamy wzdłuż wykałaczki i tak przecięte układamy na blaszkę. Wszystkie, rozcięte na pół szaszłyki zapiekamy około 20 minut, przed samym podaniem. Ja zrobiłam je sobie dzień wcześniej, żebym zbyt dużo robić w niedzielę nie musiała ;)

Można podawać z domowym sosem czosnkowym i frytkami.
Pycha!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz