środa, 22 października 2014

Piernik z bakaliami

Specjalny deser dla mojego Męża ;)
Z dużą ilością bakalii i miłości :)

Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;)
Inspiracją stał się przepis Siostry Anastazji - pychotka ;)



Piernik z bakaliami

 

Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • bakalie takie jakie lubimy ;)


Przygotowanie:

Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. 
Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku, miód, olej, śmietanę, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz posiekane bakalie. Całość miksujemy na gładką masę. 

Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ubitą pianę delikatnie wmieszamy w masę z bakaliami.

Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. 

Pycha;)








poniedziałek, 13 października 2014

Tarta z jabłkami

Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. 
A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)


Tarta z jabłkami





Składniki:
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki
  • 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy)
  • 4 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru 


Przygotowanie:


Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać schłodzone masło, żółtko i śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać. 

Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości). 

Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;) 
Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek. Posypać je cynamonem. 

Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut. 

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze ;)

Smacznego!







czwartek, 9 października 2014

Muffiny z Michałkami

Mała przekąska dla Miłośników Michałków... 
i muffinek ;) Czyli połączone siły smakowe ;)
Na dobry początek weekendu...


Muffiny z Michałkami



Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 250 g brązowego cukru
  • kilka kropelek olejku waniliowego
  • 230 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cappuccino 
  • 4 łyżki mleka
  • 10 Michałków

Przygotowanie:

W dużej misce ucieramy margarynę z brązowym cukrem na puszystą masę.
Dodajemy do tej masy jajka i olejek waniliowy, całość miksujemy.
W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cappuccino. 
Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, dolewamy też mleko i całość miksujemy na jednolitą masę. 
Do papilotek wkładamy do 1/3 wysokości ciasta, dajemy pół Michałka i przykrywamy ciastem. 
W 180 stopniach pieczemy 20 minut - do suchego patyczka.

Z tej porcji wychodzi 18 muffinek i są pyszne!