niedziela, 14 września 2014

Krakersy

Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę?
Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;)
Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :)

Krakersy




Składniki:
  • 125 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sezamu 
  • 1 1/2 łyżeczki oleju
  • około 50-60 ml wody (ile zabierze)


Przygotowanie:

Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki.
Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. 
Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. 
Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów. Po prostu NIE ROZSUWAĆ.
Każdy trójkąt nakłuć wykałaczką, po to, by nie było niepotrzebnych pęcherzyków powietrza. 
Z papierem ułożyć na blachy i piec 15 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu rozdzielić i można je spakować do słoika i przechowywać;)
 
Pyszne!! 








 

3 komentarze:

  1. Domowe krakersy, super sprawa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. kupnych krakersów unikam bo są niezdrowe, ale na domowe z chęcią bym się skusiła. i wyglądają wręcz idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Chyba się skuszę.. ;-)

    OdpowiedzUsuń