środa, 24 maja 2017

Warkoczyki z ciasta francuskiego

W przypływie natchnienia takie cudeńko mi się stworzyło:) 
Podobno pyszne, szczególnie w opinii mojego synka;) 
Bardzo proste w wykonaniu i o dziwo szybko się zrobiło;) 

Warkoczyki z ciasta francuskiego 




Składniki na 6 warkoczyków:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 filety z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • 4 łyżki kukurydzy
  • ser żółty
  • przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • sos czosnkowy (przepis już na blogu;)
  • sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone winogrono, ser feta



Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w dłuższe paski, oprószamy przyprawami i podduszamy na wodzie. Studzimy, a w tym czasie ciasto francuskie kroimy na trzy części. Układamy na cieście francuskim kurczaka, podsmażone pieczarki, kukurydzę i starty ser żółty.




Boki ciasta nacinamy i zakładamy je w naprzemiennie. Stworzymy piękny warkocz :)




Gotowe warkoczyki smarujemy rozkłóconym jajkiem (idealna praca dla mojego synka) i posypujemy czarnuszką.


Całość pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut:) 
Do gotowego warkocza podajemy sos czosnkowy i sałatkę ;)
A potem zbieramy puste talerze;)
Smacznego!


2 komentarze: