Już się poprawiam i na dobry początek tort urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem...
Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;)
Tort cappuccino
Składniki:
Ciasto I:
- 8 jajek
- 28 dag cukru kryształu
- 16 dg mąki
- 4 dag kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag kokosu
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 3 dag kawy cappuccino
Przygotowanie:
Ciasto I: Z 8 białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej żółtka i cukier. Ucieramy do czasu, aż nie wyczuwamy żadnej grudki cukru.
Do przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aby nam nie opadło ;:) Na koniec dosypujemy kakao i mieszamy.
W prostokątnej tortownicy można upiec jeden placek i przeciąć go na pół. Ja piekłam w okrągłej, więc moją masę rozlałam do dwóch tortownic. Piec około 20 minut. Biszkopt jest upieczony, gdy delikatnie odstaje od rantu foremki.
Ciasto II: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ucieramy. Kiedy nie będzie czuć grudek cukru, wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor w 160-180 stopniach, około 20 minut.
Masa: Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników. Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota!
Gotową masę dzielimy na 2 części.
Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa.
Dekoracja to już własne inwencja ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz