I można z nich wyczarować takie pyszności ;)
Ostatnio, w upalną sobotę, wpadliśmy na pomysł smażenia dżemu. Ponad 30 stopni w cieniu, a w domu to już nie wspomnę... Ale dżem pychota!!
Pierwszy mój w życiu własnoręcznie wykonany dżem ;)
Dżem truskawkowy z rabarbarową nutą
Składniki:
- 1,7 - 2 kg truskawek
- 300 g rabarbaru
- 450 g cukru
Owoce myjemy i czyścimy.
Rabarbar oczyszczamy z łupki i kroimy na małe kawałeczki.
Wszystkie owoce przekładamy do dużego gara i na ogień ;)
Dodajemy 2 łyżki wody i pozwalamy naszym owocom spokojnie się gotować.
Kiedy już się rozpadną na mniejsze części, dodajemy cukier i mieszamy.
Smażymy około 3 godziny, aż jego wygląd nas zadowoli ;)
Gorący przekładamy do wyparzonych słoików, szybko zakręcamy i stawiamy odwrócone, aż do wystudzenia.
Tera tylko jeść!!
A że znalazłam w domu świeżą bułeczkę drożdżową...
Mniam!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz