niedziela, 23 kwietnia 2017

Placuszki orkiszowe

Po krótkiej przerwie czas powrócić do lawendowego gotowania ;) Tym razem w powiększonym o kolejnego mężczyznę mojego życia gronie ;) A skoro jest ich już trzech, to i czas spędzany w kuchni się wydłuża...
A skoro o dzieciach, to dla wszystkich mniejszych i większych Łasuchów proponuję placuszki orkiszowe :) Zdrowe... i jak smakują;)


Placuszki orkiszowe 




Składniki:
  • 1/2 l kefiru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub dżem do smaku ;)
Przygotowanie:

Do miski wlewamy kefir, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę oraz cukier. Wszystko to miksujemy, aż nasze ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy, by placuszki pozbawić nadmiaru tłuszczu. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i możemy spokojnie jeść;) Smakują zarówno na ciepło, jak i lekko chłodne. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz