środa, 3 września 2014

Zupa z porów

Takie zimno na polu... Trzeba czymś rozgrzać atmosferę;)
Najlepsza na dziś będzie zupa z pora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;) 

Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)




Zupa z porów





Składniki:
  • kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości
  • 2 kostki rosołowe
  • 5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy)
  • serek topiony kremowy
  • suszony koperek
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:


Pory trzeba dobrze umyć i troszkę oczyścić z wierzchniej warstwy, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Moje pory są bardzo łzopędne, więc i na to się trzeba przygotować;)
Z kostek rosołowych gotujemy bulion i wsypujemy do niego makaron i pokrojone pory. 
Całość gotujemy do miękkości. Odlewamy troszkę wywaru (bez makaronu) do blendera i łączymy z serkiem topionym. Serek wlewamy do zupy, dodajemy dużo suszonego koperku, sól i sporo pieprzu. Całość trzeba zagotować i jest gotowe do podania. 
Uwielbiam ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz