Najlepsza na dziś będzie zupa z pora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;)
Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)
Zupa z porów
Składniki:
- kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości
- 2 kostki rosołowe
- 5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy)
- serek topiony kremowy
- suszony koperek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pory trzeba dobrze umyć i troszkę oczyścić z wierzchniej warstwy, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Moje pory są bardzo łzopędne, więc i na to się trzeba przygotować;)
Z kostek rosołowych gotujemy bulion i wsypujemy do niego makaron i pokrojone pory.
Całość gotujemy do miękkości. Odlewamy troszkę wywaru (bez makaronu) do blendera i łączymy z serkiem topionym. Serek wlewamy do zupy, dodajemy dużo suszonego koperku, sól i sporo pieprzu. Całość trzeba zagotować i jest gotowe do podania.
Uwielbiam ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz