Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;)
Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :)
Krakersy
Składniki:
- 125 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sezamu
- 1 1/2 łyżeczki oleju
- około 50-60 ml wody (ile zabierze)
Przygotowanie:
Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki.
Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika.
Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia.
Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów. Po prostu NIE ROZSUWAĆ.
Każdy trójkąt nakłuć wykałaczką, po to, by nie było niepotrzebnych pęcherzyków powietrza.
Z papierem ułożyć na blachy i piec 15 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu rozdzielić i można je spakować do słoika i przechowywać;)
Pyszne!!
Domowe krakersy, super sprawa :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńkupnych krakersów unikam bo są niezdrowe, ale na domowe z chęcią bym się skusiła. i wyglądają wręcz idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Chyba się skuszę.. ;-)
OdpowiedzUsuń