piątek, 19 września 2014

Bułeczki czosnkowe

Dobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;)

Bułeczki czosnkowe

 

  



Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży
  • 260 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 100 g masła
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w 5 łyżkach mleka. Mąkę przesiewamy i wszystkie składniki na ciasto łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki. 
Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste.
Przekładamy je na mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą złociste.

Nadzienie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło, czosnek i pietruszkę mieszamy.
 I nasze nadzienie jest gotowe ;)

Smacznego! 






1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie bułeczki, chociaż sama jeszcze nie robiłam, pysznie wygladają:)

    OdpowiedzUsuń