Bułeczki czosnkowe
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 15 g drożdży
- 260 ml letniego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 100 g masła
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozprowadzamy w 5 łyżkach mleka. Mąkę przesiewamy i wszystkie składniki na ciasto łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Nasze ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po upływie 1,5 godziny ciasto spłaszczamy, składamy na pół (jak pierogi) i kroimy nożem podłużne bułeczki.
Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż i nadziewamy. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby bułeczki były pięknie złociste.
Przekładamy je na mocno natłuszczoną blachę i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą złociste.
Nadzienie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło, czosnek i pietruszkę mieszamy.
I nasze nadzienie jest gotowe ;)
Smacznego!
Uwielbiam takie bułeczki, chociaż sama jeszcze nie robiłam, pysznie wygladają:)
OdpowiedzUsuń