Cannelloni to włoski makaron w kształcie dużej rury - jakieś 3 cm średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;)
Cannelloni z sosem bolognese
Składniki:
- opakowanie makaronu cannelloni
- porcja mięsa mielonego
- sos do spaghetti bolognese (w torebce)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sos beszamelowy
- ser żółty
- 3 łyżki masła
- 4-5 łyżek mąki
- szklanka zimnego mleka
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sos beszamelowy, bo od niego najlepiej jest rozpocząć nasze zmagania z cannelloni.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy masło połączy się z mąką, wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy.
Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. I beszamel jest gotowy ;)
Na całe opakowanie makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu.
Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do nich mięso mielone i całość podsmażamy.
Sos z torebki rozprowadzamy w wodzie. Kiedy mięso będzie miękkie wlewamy sos i całość dusimy 15 minut.
Przestudzonym nadzieniem mięsnym nadziewamy nieugotowane rury makaronowe i układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mąż jest idealnym pomocnikiem przy nadziewaniu makaronowych rur;)
Nadziane i ułożone w naczyniu rury makaronowe polewamy dokładnie beszamelem. Przykrywamy i zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach. Potem odkrywamy i posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy nadal jeszcze 20 minut.
Można podawać ze świeżą, posiekaną bazylią.
Pycha ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz