Chcąc odczarować przez wielu nielubiany szpinak proponuję połączyć go z kurczakiem i makaronem.
Efekt gwarantowany!
Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- pół opakowania makaronu ryżowego
- opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
- 3 ząbki czosnku
- filet z kurczaka
- przyprawy do kurczaka (takie jakie lubisz;)
- olej do smażenia
Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, czyli zalewamy go gorącą wodą i zostawiamy na 4-5 minut (zależy czy lubimy twardszy, czy bardziej rozgotowany). Na patelnię (najlepiej wok) wrzucamy zamrożony szpinaki na małym ogniu dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem.
Do przygotowanego szpinaku dodajemy makaron, całość mieszamy i zostawiamy na palniku 2-3 minutki, by makaron przeszedł smakiem szpinaku.
Na drugiej patelni przygotowujemy kurczaka: obsypujemy go ulubionymi przyprawami i obsmażamy na złoty kolor.
Do gotowego makaronu dodajemy już na talerzu kurczaka. To danie doskonale nadaje się do spakowania do pudełka i zabrania do pracy ;)
Smacznego!
Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje ;)
OdpowiedzUsuń