Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;)
Tort waflowy
Składniki biszkopt:
- 5 jajek
- 5 kostek czekolady mlecznej
- 10 dag posiekanych orzechów
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa:
- gotowana masa krówkowa
- 1 1/2 kostki masła
Pozostałe składniki:
- powidło śliwkowe
- opakowanie wafli (5 listków)
Przygotowanie:
Biszkopt - z 5 białek ubić pianę, powoli dodawać żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na gładką masę.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie łyżką.
Dodajemy posiekane orzechy i startą na drobnej tarce czekoladę. Mieszamy całość delikatnie łyżką i przelewamy na wyścieloną papierem do pieczenia prostokątną tortownicę.
Pieczemy i przecinamy na pół ;)
Masa - ucieramy masło (ważny by było w temperaturze pokojowej) z masą krówkową. Do masy można dodać troszkę spirytusu lub wódki, a masa będzie się lepiej przechowywała ;)
Całość składamy od dołu: wafel - masa - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - wafel - masa i starta czekolada lub czekoladowa posypka na górze.
Pyszne ciasto ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz