środa, 10 września 2014

Tort waflowy

Na ciasto imieninowe nadaje się idealnie, na sobotnią popołudniową kawę również i na środową wieczorną herbatkę również;)

Kombinacja ciasta i wafla - bezcenna, a to wszystko dzięki Justynce ;)



Tort waflowy



 



Składniki biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 kostek czekolady mlecznej
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa:
  • gotowana masa krówkowa
  • 1 1/2 kostki masła

Pozostałe składniki:
  • powidło śliwkowe
  • opakowanie wafli (5 listków)






Przygotowanie:

Biszkopt - z 5 białek ubić pianę, powoli dodawać żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na gładką masę. 
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie łyżką. 
Dodajemy posiekane orzechy i startą na drobnej tarce czekoladę. Mieszamy całość delikatnie łyżką i przelewamy na wyścieloną papierem do pieczenia prostokątną tortownicę. 
Pieczemy i przecinamy na pół ;)

Masa - ucieramy masło (ważny by było w temperaturze pokojowej) z masą krówkową. Do masy można dodać troszkę spirytusu lub wódki, a masa będzie się lepiej przechowywała ;)



Całość składamy od dołu: wafel - masa - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - biszkopt - powidło - wafel - masa - wafel - masa i starta czekolada lub czekoladowa posypka na górze. 

Pyszne ciasto ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz