Na dobry początek wspomnienie dzieciństwa :)
Ciastka z lentilkami
Trzeba przeszukać wszelkie zapasy cukierkowe i z kącika szafki ze słodyczami wyciągnąć opakowanie czekoladowych cukiereczków - lentilków. 
Ciasteczka idealne, gdy goście dzwonią, że będą za pół godziny i zawsze doceniane przez największych Słodziaków :)
Ciasteczka idealne, gdy goście dzwonią, że będą za pół godziny i zawsze doceniane przez największych Słodziaków :)
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- lentilki do dekoracji
 Przygotowanie:
Wymieszaj przesianą mąkę z sodą i cukrem waniliowym. 
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj całe jajko i stopniowo, powoli dosypuj mąkę.
Zawiń w folię lub włóż do woreczka i na 5 minut wsadź do zamrażarki.
Po wyciągnięciu z chłodu, należy formować małe kulki w rękach i układać, lekko spłaszczając na nasmarowanej tłuszczem dużej blaszce. 
Każde ciasteczko wg własnego uznania trzeba ozdobić piegami - lentilkami. 
Piekarnik nagrzany do 180 stopni i tam lądują nasze ciastka na 15 - 17 minut. 
Smacznego :)


 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz