poniedziałek, 28 grudnia 2015

Ciasteczka kakaowe

Ciasteczka, ach ciasteczka!
Do kawy i do herbaty;) 
I nawet do dobrego wina pasują - ciasteczka kakaowe.
Rozpływają się w ustach i są tak kruche, że małe łapki nie mogą ich dotykać ;) Zanim trafią do małej buzi zdążą odwiedzić podłogę ;) 
Na jeden kęs, ale za to jaki...


Ciasteczka kakaowe

 

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao (dla koloru i smaku;)

Przygotowanie:

Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciasto. 
Ciasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić.
Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;)
I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka:)





niedziela, 27 grudnia 2015

Grzebyki

Ciasteczka świąteczne część pierwsza;)
Dla Was na pierwszy ogień idą ciasteczka w kształcie grzebyków. 
Wspomnienia mojego dzieciństwa... 
Ich smak pozostał niezmienny od lat, tylko wykonawca się zmienił:)


Grzebyki



 



Składniki:

  • 1/2 kg mąki 
  • 15 dag smalcu
  • 15 dag margaryny
  •  4 dag drożdży 
  •  1 łyżka cukru do rozrobienia drożdży
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  •   3 żółtka

białko

gruby cukier

powidło z różą



Przygotowanie:



Drożdże rozrobić z cukrem. Mąkę usypać na stolnicy, dodać do niej wszystkie składniki. Wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.

Na stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąty, na środku  każdego z nich ułożyć powidło wymieszane  z różą. skleić i pociąć na mniejsze kawałeczki. Na jednej stronie każdego ciastka trzeba naciąć grzebyki. Ciasteczka maczamy w białku i grubym cukrze. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.







niedziela, 6 grudnia 2015

Miseczki na sałatkę

A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki?
Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;)
Mikołaj był zadowolony...

 

Miseczki na sałatkę







Składniki:
(na 4 sztuki)
  • 20 g drożdży 
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros
  • 2 szklanki mąki pszennej
pozostałe składniki:
  • filety z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka
  • mieszanka sałat
  • pomidor
  • papryka
  • ogórek
  • ser feta
  • ziarna słonecznika
  • czerwona cebula
  • domowy sos czosnkowy  (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html)
Przygotowanie: 

Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn pozostawiamy, aż "ruszy" czyli zwiększy swoją objętość. 
Dodajemy do niego jajko, sól, przyprawę kebab-gyros, olej i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, aż do powstania elastycznego ciasta. Zostawiamy na 20 minut, by ciasto wyrosło.
Przygotowujemy 4 bulionetki (miseczki), smarujemy je tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 
Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące.

Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy. 

Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym.
Pięknie wygląda ;)