wtorek, 28 lipca 2015

Sałatka z kęskami piwnymi i ananasem

Sałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. A najlepsze są te bez okazji ;)
I dzisiaj taka ciekawa w smaku sałatka. Dla mnie octowe pieczarki i słodki ananas to nie była dobrana para, a jednak ;)
Wyszła pychota!

Sałatka z kęskami piwnymi i ananasem



Składniki:
  • 1 woreczek ryżu
  • 4 kęski piwne
  • puszka kukurydzy
  • słoik pieczarek
  • pół puszki ananasa
  • 15 dag sera żółtego
  • majonez
  • sól 
  • pieprz
  • kilka kropelek octu

Przygotowanie:

 Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kęski piwne kroimy na małe kawałeczki, ser żółty w kostkę, pieczarki w plasterki, a ananasa w trójkąty ;)
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misie. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i sól i kilka kropelek octu. 
Sałatkę przed podaniem trzeba schłodzić ;)
Pycha!



poniedziałek, 27 lipca 2015

Letni deser z owocami

Na upalne popołudnie, do pysznej kawy z ekspresu lub po prostu żeby mieć dobry humor :)

Bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce i biszkopty. A jeśli jeszcze te owoce samodzielnie zostały zerwane.. Nic tylko marsz do sklepu, a potem do kuchni ;) I na deser będzie jak znalazł...
Mnie z podanej porcji wychodzi 6 porcji;)

Letni deser z owocami


Składniki:
  • opakowanie biszkoptów
  • 150 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce (borówki i granat)
Przygotowanie:

Mocno schłodzoną śmietankę i serek umieszczamy w naczyniu, wsypujemy cukier i ubijamy, aż powstanie krem. 

W pucharkach układamy biszkopty (mogą być nasączone w kawie lub alkoholu - co kto lubi), dajemy część kremu i posypujemy owocami. Układamy przynajmniej 3 takie warstwy. I deser gotowy. Przed podaniem warto go schłodzić ;) 
A na koniec można dać gałeczkę lodów waniliowych, ale wtedy to już się nazywa rozpusta... 
Smacznego!







 

piątek, 24 lipca 2015

Sałatka z bobem

W piątkowy poranek, na szybko, warto zrobić kilkuskładnikową sałatkę z bobem. Można ją zabrać do pracy albo zjeść prosto z lodówki. W upalny dzień, taki jak dziś, nic lepszego do jedzenia nie znajdziemy... 
Przepis jest na mniejszą ilość sałatki, składnikami można dowolnie manipulować - co kto lubi ;)
A że na działce wyrósł las bobowy, ta sałatka będzie często w lawendowej kuchni ;)

Sałatka z bobem



Składniki:
  • bób
  • 3 jajka
  • garść szpinaku
  • garstka słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki cukru ;) Po ugotowaniu obieramy go z łupki! 
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w łódeczki.
W miseczkach układamy listki szpinaku, bób i jajka.
W osobnej misce mieszamy jogurt, majonez i doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i czosnkiem granulowanym. 
Ułożone składniki polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem i posiekanym drobno  koperkiem.
Schładzamy całość w lodówce. Na zimno jest dużo smaczniejsza;)
Pycha!




                                      

 

środa, 22 lipca 2015

Makaron z kurczakiem i cukinią

Szybki i zdrowy obiad ;) 
A na dodatek można go zabrać ze sobą do pracy ;) 
Kilka składników, a coś pysznego na talerzu uda się wyczarować ;)


Makaron z kurczakiem i cukinią

 



Składniki:
  • makaron
  • duży filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • przyprawa do kurczaka
  • płatki owsiane 
  • mała cukinia
  • łyżka kukurydzy
  • łyżka zielonego groszku
  • bazylia
  • oregano
  • starty parmezan
  • olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Makaron gotuje w wodzie, ze solą i kilkoma kropelkami oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Filet kroimy w plasterki, lekko rozbijamy, posypujemy solą, świeżym pieprzem, przyprawą do kurczaka i płatkami owsianymi. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy na nim kurczaka. Gotowe mięsko kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy, wydrążamy nasionka i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Dodajemy kukurydzę i groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. 
Wszystkie składniki układamy na talerzu: makaron, mięsko i warzywa - całość posypujemy startym parmezanem. 
Pychota!



wtorek, 21 lipca 2015

Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami

Wczoraj powstały spody do tarletek, a dzisiaj napełniłam je budyniem czekoladowym, borówkami i żółtymi malinami.

Dzięki temu, że ciasto jest tak kruche, mogłam wczorajszym wieczorkiem niepostrzeżenie zjeść te pokruszone (Niby!) ciasteczka ;) Przecież nic nie może się zmarnować;)
W wolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;)


Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami



Składniki:

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • budyń czekoladowy 3/4 bez cukru
  • 375 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
Do dekoracji dowolne owoce ;)

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) 
Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 
Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.
Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)

Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 2-3 minut ciągle mieszając. Stygnący, ciepły budyń wylewamy na przestudzone tarletki. 
Dekorujemy owocami sezonowymi ;)

Pychota!!








wtorek, 14 lipca 2015

Poduszeczki z borówkami

Buszując po ogródku znalazłam dużo, ach dużo pysznych dojrzałych borówek. 
I co z nich można wyczarować ?
Na pierwszy ogień poszły ciasteczka, po to, by na kolejny zrobić ciasto ;)

Ciasteczka są szybsze w przygotowaniu, więc na dzisiejszą brzydko-deszczową pogodę będą w sam raz. Za oknem znowu pada,to na poprawę nastroju kawa i ciacho ;)
I dla Was smacznego!


Poduszeczki z borówkami

 

 

Składniki:


  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • szklanka borówek (leśnych lub amerykańskich)
  • łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wykrawamy radełkiem lub nożem do pizzy prostokąty. Układamy na nich borówki i sklejamy ;) Albo w poprzek i będziemy mieć trójkąty lub wzdłuż i wyjdą poduszeczki:) 
Ciastka układamy na blaszce ( ja nie smarują tłuszczem - mam matę do pieczenia ;) posypujemy brązowym cukrem i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Ciasteczka nie są bardzo słodkie, ale pyszne i owocowe ;)
Smacznego!








poniedziałek, 13 lipca 2015

Sałatka caprese z żółtymi pomidorami

Moja własna wariacja na temat znanej sałatki caprese. Wersja z pomidorkami żółtymi, bo takie cuda urosły pod folią na działce. 

Sałatka caprese z żółtymi pomidorami



Składniki:
  • kilka żółtych pomidorków
  • 2 cebulki ze szczypiorkiem
  • ser mozzarella jedna duża kulka
  • sól
  • pieprz
  • olej rydzowy
Przygotowanie:

Pomidorki pokroić na plasterki. Cebulkę również kroimy drobno.
Ser mozzarella kroimy w plasterki. Układamy wszystko na talerzu, polewamy olejem rydzowym, posypujemy świeżo mieloną solą i pieprzem kolorowym.
Gotowe!