czwartek, 28 maja 2015

Dziwna sałatka warstwowa

Czasu na gotowanie coraz mniej, a wymagania stają się coraz większe :)
Chcąc zadowolić wiele różnych osób testowałam dziwną sałatkę warstwową. 
Tak naprawdę to składa się z trzech sałatek, układanych warstwowo w salaterce. Tylko w czasie wyciągania lekko się przemiesza ;)
Ciekawa wersja nudnej sałatki ;)

Dziwna sałatka warstwowa




Składniki:

Pierwsza sałatka:
  • 2 pory (sparzone)
  • 5 kiszonych ogórków
  • groszek konserwowy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Druga sałatka:
  • ugotowany seler
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Trzecia sałatka:
  • 15 dag żółtego sera
  • 4 ugotowane jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na pierwszą sałatkę kroimy pory i ogórki w kostkę, Wszystkie składniki mieszamy i układamy na spodzie salaterki. 
Na drugą sałatkę kroimy drobno selera i jabłko i wszystko mieszamy. Wykładamy na pierwszą sałatkę.
Na trzecią sałatkę ścieramy na tarce żółty ser i jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na drugą sałatkę.
I w taki oto sposób sałatka jest gotowa ;)






poniedziałek, 25 maja 2015

Muffinki z czekoladową czapeczką

Takie muffinki powstały, by nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie!

Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni!

Przepis na ciasto już kiedyś publikowałam, ale dla tych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :)

Muffinki z czekoladową czapeczką

 

 



Składniki:
  • 20 dag masła
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag maki pszennej
  • 6 dag cukru
  • 10 dag kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 25 dag kwaśnej śmietany
Masa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru 

Przygotowanie:

Przygotowujemy kąpiel wodną, w której rozpuścimy masło razem z gorzką czekoladą. 
Mąkę przesiewamy, mieszamy w dużej misce razem z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, kakao oraz proszkiem do pieczenia. 
w drugiej misce łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. 
Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy. 
Do kolorowych foremek wlewamy ciasto na 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wstawiamy je do nagrzanego już piekarnika.
I czekamy, rokoszując się zapachem czekolady ;)
Masa: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w misie miksera na puszystą masę. Stopniowo dosypujemy do niego cukier puder. Ucieramy, aż masa będzie biała i puszysta. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy ją do utartego masła. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą ;)
 A potem trzeba się troszkę pobawić z dekoracją:) 







piątek, 22 maja 2015

Duo masa do wafla

A może nowy w moim domu sposób na masę do wafla?
Testowałam i jest pyszne!
 Pierwszy raz robiłam jednocześnie dwukolorową masę ;)
Szybko się robi i już po kilku chwilach można cieszyć się pysznym domowym waflem;) 


Duo masa do wafla 

 

 

Składniki:
  • 4 duże listki wafla
Ciemna masa:
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
Jasna masa:
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego

 Przygotowanie:

Wafle kroimy na pół.
W dwóch osobnych garnkach podgrzewamy margarynę i cukier. Czekamy, aż wszystko się rozpuści. 
Masa jasna - do rozpuszczonej margaryny z cukrem dodajemy płynne mleko i gotujemy kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy 5 minut i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, a jeśli się na skrupi to warto przetrzeć masę przez sitko. Wtedy będzie aksamitna ;)
Ciemna masa - do podgrzanej margaryny z cukrem dodajemy płynne mleko i kakao. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty i ściągamy z ognia. Studzimy i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 
Przekładamy wafel na zmianę- jasny - ciemny ;)
Pychota! 







niedziela, 17 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Weekend się kończy...
Co upiekliście dobrego na ten czas?
Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

 




Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki masła
Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy i obieramy z cienkiej skóreczki. Kroimy go na kawałki i mieszamy z 2 łyżkami cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasta trzeba dać więcej cukru ;) Odstawiamy.
W misie miksera ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy ;) 
Masło rozpuszczamy w rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia. 
Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;)

Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem. 
Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy i stopniowo dodajemy chłodne masło - kruszonka gotowa!
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego !








piątek, 15 maja 2015

Muffiny z jabłkami i syropem klonowym

Piątkowy wieczór i jak tu czegoś nie upiec? Przecież weekend bez słodyczy to weekend stracony :)
Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;)
Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna!


Muffiny z jabłkami i syropem klonowym



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki grubo startych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek syropu klonowego 
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, miksujemy na gładką masę. Dolewamy olej, syrop klonowy i miksujemy dalej ;)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy jajecznej dodajemy jabłka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać wszystko łyżką. 
Papierowe foremki napełniamy do wysokości 3/4 i posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. 
Pieczemy 30 minut w 190 stopniach.





środa, 13 maja 2015

Sezamki

Słodka, oj bardzo słodka przekąska na pochmurny dzień...
Smakują lepiej niż takie ze sklepu :) 
Uwielbiam sezamki, a te rozpływają się w ustach ;) Chociaż ich słodycz może pokonać niewprawionych Łasuchów :)


Sezamki



Składniki:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka margaryny
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 130 g ziaren sezamu

Przygotowanie:

Ziarna sezamu wsypujemy na rozgrzaną patelnię i podprażamy kilka minut. Uwaga, żeby się nie przypaliły ;) 
W garnku rozpuszczamy miód i cukier na płynną masę. Podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut, cały czas mieszając (pilnując, by się nie przypaliły). 
Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę margaryny i szczyptę sody. Dokładnie mieszamy i dosypujemy prażony sezam. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Szybką ją rozprowadzamy nożem, bo stygnie bardzo szybko ;) Kiedy zastygnie, kroimy na małe kawałki. 
Mniam!!






poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasteczka owsiane

Przekąska jest dobra na wszystko...
Na deszczową pogodę i na piękne słońce,
Do kawy i do soczku,
Dla małego i dla dużego ;)
A co najważniejsze zdrowa!
Smakowicie wygląda i mój Tester orzekł, że mniam ;)


Ciasteczka owsiane



Składniki:
  • 25 dag płatków owsianych
  • 12 dag masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 3/4szklanki mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy, kokos)

Przygotowanie:

W rondlu o gruby dnie rozpuszczamy masło, uważając, aby się nie przypaliło. Następnie wsypujemy do niego płatki owsiane i mieszamy. Naszą mieszankę studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Łyżką układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. 







piątek, 8 maja 2015

Kruche markizy

Krótki oddech od prac ogródkowo-balkonowo-zabawowych i wyczarowałam pyszne, malutkie markizy. Ciasteczka idealne na malutką przekąskę, dobre do kawy, herbaty albo po prostu na ząbek :) 
Posypane cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :)


Kruche markizy

 


Składniki:
  • 25 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę,dodajemy masło, cukier puder, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagniatamy z tych składników kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut. 
Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy dowolne kształty. 
Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Mniam!









piątek, 1 maja 2015

Placek z rabarbarem Babci Julii

Tradycję trzeba szanować ;)
A więc na początek maja trzeba upiec placek z rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia. 
Ten smak przypomina mi dzieciństwo... 
Tak smakuje zawsze o tej porze z domowego rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść...
Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;)


Placek z rabarbarem Babci Julii 

 


Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 13 dag cukru pudru
  • 13 dag tłuszczu (margaryna + smalec)
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 łyżki śmietany
Masa:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 10 dag cukru 
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 8 dag zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto: Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :)
Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:) 
Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach.

Masa: Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy wodę i cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki) mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto.

Polewa: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę rabarbarową. 

Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę.

Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika ;) Znika natychmiast ;)