Stary przepis, ale każdy kto piecze, wie, że najlepsze są stare, stare przepisy ;)
Ciasto pyszne i kruchutkie... palce lizać;)
Targaniec
Składniki:
- 1 1/2 margaryny
- 7 żółtek
- 4 łyżeczki cukru kryształu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 kg mąki
- dodatkowo 2 łyżki kakao
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- powidło śliwkowe
- orzechy
- wiśnie
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :)
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część pozostaje jasna (będzie na spód blachy), a dwie części ciasta łączymy z kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto. Kakaowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Jasne ciasto wykładamy na mocno natłuszczoną blachę i smarujemy je powidłem.
Na powidło ścieramy na tarce połowę kakaowego ciasta i układamy wiśnie.
Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta.
Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut.